Welkom bij de hulplawine

De matchmaker tussen betrokken burgers en bedrijven

bekijk oproepen plaats oproep
Like ons en blijf op de hoogte:

De Hulplawine is een initiatief van:

WHOCARES

Whocares verzamelt verhalen over de meest inspirerende initiatieven en projecten gericht op het helpen van mensen. Wij kijken naar slimme ideeën en hartverwarmende acties, maar vooral naar de individuen achter de initiatieven: gewone burgers, entrepreneurs, hulpverleners, wetenschappers, ontwerpers, kunstenaars en andere ondernemende types die het verschil maken. Onze missie is al die bijzondere verhalen te delen met zoveel mogelijk mensen. Omdat wij geloven dat iedereen het verschil kan maken. En dat het bieden van inspiratie de eerste stap is.

Naar whocares.me

CARE NEDERLAND

Dagelijks bereiken nog duizenden vluchtelingen de Servische grens. De meeste mensen zijn gevlucht uit het door oorlog verscheurde Syrië. Velen van hen zijn gedwongen om de nachten buiten door te brengen zonder onderdak of goede hygiëne en sanitaire voorzieningen. Door de extreem koude weersomstandigheden zijn de grootste behoeften op korte termijn dekens, schoenen en sokken. Veel mensen lopen mijlen ver in slechte, ongeschikte en natte schoenen, soms zelf slippers. Sommigen wikkelen hun voeten in aluminiumfolie in een poging ze warm te houden.

Hulporganisatie CARE heeft tot nu toe, samen met lokale partnerorganisaties en vele lokale vrijwilligers, al vele noodhulppakketten in de Balkan uitgedeeld met onder andere warme kleding, dekens, eten, drinken, maandverband en luiers.

Help de vluchtelingen de winter door. Doneer hier!

Met de onmisbare hulp van:

ASN BANK

De beelden staan allemaal op ons netvlies. De grote groep vluchtelingen die met gammele bootjes op toeristenstranden aankomt. We houden ons hart vast. Waar gaat dit heen? Sommigen maken deze vluchtelingen uit voor profiteurs. Zij vergeten dat mensen vluchten uit pure ellende, omdat zij hun leven niet zeker zijn of omdat ze iets vinden of geloven. Ze zijn op de vlucht voor oorlog, honger, onveiligheid en barre economische omstandigheden. Zaken waar de ASN Bank al sinds jaar en dag iets aan probeert te doen. Zelf en met maatschappelijke partners.

Iedereen kan de keuze maken. Als burger, als politicus, als betrokken individu. Hier in Nederland en in de rest van Europa. Door niet te investeren in de wapenindustrie ontstaan er minder oorlogen. Door te kiezen voor mensenrechten, eerlijke handel, ontwikkelingssamenwerking en microkredieten dragen we wereldwijd bij aan betere economische omstandigheden. En door klimaatneutraal te worden zijn er straks minder klimaatvluchtelingen.

Door onze keuzes beïnvloeden wij ook de toekomst van anderen. Dat kan negatief zijn, maar juist ook positief. Door te kiezen voor solidariteit. Door te geloven in een betere wereld voor ons allemaal, in plaats van de wapens op te pakken. 'Vol is vol' roepen is vals vluchtgedrag. Doe er wat aan!

Lees ook de blog Zo kun je ook met vluchtelingen omgaan op .

Naar
asnbank.nl

Stichting Bootvluchteling

Stichting Bootvluchteling zet zich in op al die plaatsen waar bootvluchtelingen aankomen, acuut hulp nodig is en de nood het hoogst. Op het moment is Stichting Bootvluchteling actief op Lesbos, Kos, Athene en Malta, waar ze samenwerken met lokale vrijwilligers en hulporganisaties.

Sinds juli is de organisatie met een groep vrijwilligers aanwezig op Lesbos. Ze verlenen eerste hulp (medisch en met voedsel/onderdak) aan de kwetsbaarste (vrouwen, kinderen, zieken, ouderen) groep onder de bootvluchtelingen. 'Europa kijkt een andere kant op, wij niet! Samen kunnen wij het verschil maken en omzien naar onze medemensen. De nood is hoog! Helpt u mee zodat wij deze mensen in nood kunnen blijven helpen?’

Naar bootvluchteling.nl

PRAKKEN D'OLIVEIRA

Prakken d'Oliveira Human Rights Lawyers is een advocatenkantoor dat opkomt voor de belangen van het individu en de rechten van de mens. De advocaten van Prakken d’Oliveira staan bekend als experts in hun vakgebied en hebben een reputatie die tot ver over de landsgrenzen reikt. Prakken d’Oliveira opereert op de volgende rechtsgebieden: internationaal recht & mensenrechten, (internationaal) strafrecht en migratierecht.

"Wij hebben een lange traditie op het gebied van mensenrechten, waaronder asielrecht. Anderen bijstaan in deze moeilijke omstandigheden gaat ons aan het hart. De Hulplawine vinden wij een mooi initiatief. Omdat het vanuit de mensen zelf komt, is het een krachtig instrument."

BAG TO THE FUTURE

Wat begon als inzamelingsactie van kinderrugzakjes door twee vriendinnen, is uitgegroeid tot een stichting voor noodhulp. Bag to the Future ondersteunt kinderen die onder erbarmelijke omstandigheden op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld en bieden hen een sprankje hoop en vrolijkheid.

Naar facebook.com/bagtothefuture

BECAUSE WE CARRY

Because We Carry begon als een spontaan initiatief van yogaleraressen Anna Smit en Steffi de Pous om draagdoeken in te zamelen voor moeders op Lesbos. Het initiatief werd al snel zo groot dat de yogaschool werd overspoeld door duizenden draagdoeken uit het hele land. Nadat de twee met een team van vrijwilligers op Lesbos de draagdoeken hadden uitgedeeld en met eigen ogen de ernst van de situatie hadden gezien, wilden ze meer doen. Zo is Because We Carry een stichting geworden, die gedurende de hele winter hulpgoederen en vrijwilligers naar Lesbos stuurt.

'Winter is coming. De situatie op Lesbos wordt steeds wanhopiger. Samen met de Hulplawine willen én kunnen we levens redden. Dus maak je sneeuwbal aan en help mee! Wil je iets voor Because We Carry doen of je als vrijwilliger opgeven? Kijk dan op de Hulptijdlijn bij onze sneeuwbal.'

Naar facebook.com/events/600025363473454/permalink/600876543388336/

NATURE AND MORE

Nature & More levert verse biologische, fairtrade groente en fruit van over de hele wereld, met het verhaal van de boer en volledige transparantie. Zij willen de consument bewust maken van de toewijding en inspanningen telers, onze planeet en de mensen die erop wonen.

Voor de Hulplawine doneert Nature & More een groot aantal groentepakketten voor Vluchtelingen in Nederland. Met de volgende boodschap: 'Asielzoekers, welkom! Een verrijking voor onze samenleving. We begonnen hier namelijk een beetje vast te lopen in de spruitjeslucht van gentech-bevorderende Refo’s, achterlijke kolencentrales en overige reductionistische angstdenkers. Gaaf dat jullie er zijn, inspireer ons met diversiteit in talent, cultuur, werk. Help ons een handje, breng de kosmopoliet in ons weer tot leven!’

Naar natureandmore.com

MOYEE COFFEE

Moyee Coffee is een FairChain bedrijf. Dat betekent dat ze niet alleen radicaal goede koffie maken, maar ook nog eens een heel sociaal businessmodel hanteren. Ze branden hun bonen lokaal in Ethiopië, waar ze zijn verbouwd. Hierdoor blijft drie keer zoveel toegevoegde waarde achter bij de lokale bevolking. Fairtrade en directe handel halen dat bedrag bij lange na niet. Omdat ze meer betalen dan Fairtrade en gewone handel hebben ze toegang tot de allerbeste bonen. Daarom ook de slogan: radically good coffee. Radicaal goede, barista-stijl koffie, met een radicale sociale impact.

'Die sociale impact willen we breed uitdragen. Daarom steunen we ook graag deze Hulplawine, zodat we de burgerinitiatieven voor vluchtelingen een steuntje in de rug kunnen geven. Dit doen we door de Hulplawine actief te delen in ons netwerk en waar nodig vluchtelingen in Nederland een kopje troost aan te bieden. Onder het motto: alle kleine beetjes helpen.'

Naar moyeecoffee.com

Pakhuis de Zwijger

Pakhuis de Zwijger is een unieke culturele organisatie, die is uitgegroeid tot hét onafhankelijke platform van en voor de stad Amsterdam en haar inwoners.

Pakhuis de Zwijger maakt creatieve programma’s met als doel: informeren, inspireren en creëren. De onderwerpen van de programma’s variëren van Europese politiek en cultuur tot buurtcommunities en stadslandbouw, van zorg en werk tot design en fotografie. Allemaal met inspirerende en boeiende gastsprekers.

'Wij geloven heilig in de kracht van onderop, waar beleid van bovenaf faalt. Het inspireren en verbinden van verschillende mensen en makers staat bij ons hoog in het vaandel, daarom faciliteren wij graag bottom-up initiatieven waar we kunnen.’

Naar dezwijger.nl

DE KLEINE KEUKEN